Valg og oppsetting av varmtvannsbereder
En varmtvannsbereder er en god løsning til deg som vil ha mulighet for varmt vann når du skrur på boligens kraner og dusjer. Men hvor stor skal beholderen være før den passer til ditt forbruk? Og hvordan er det med oppsetning? Finn den riktige beholderen slik at du alltid har varmt bruksvann.Få en vannvarmer til å oppvarme bruksvannet
En varmtvannsbereder er uunnværlig i ethvert hjem. Det er nemlig den beholderen du bruker til å produsere varmt bruksvann til husholdningen. Når du for eksempel tar en dusj eller åpner for den varme kranen, så kan du takke varmtvannsberederen for at vannet blir lunt. Kanskje er du også støtt på navnet “vannvarmer”? Ingen grunn til å være forvirret. Det er ett og samme produkt.
En varmtvannsbereder er som oftest vegghengt og blir ofte plassert i boden. Du kan få varmtvannsberedere i alt fra 50 liter til 400 liter. På den måten er du sikker på å finne en stor nok varmtvannsbereder som passer til dine behov.
Skal du skifte boligens gamle varmtvannsbereder ut med en helt annen modell, eller vil du gjerne ha den samme, eksisterende varmtvannsbereder i forbedret utgave? Få gode råd om type, størrelse og oppsetting nedenfor.
Hvilken størrelse skal en varmtvannsbereder ha?
Når du skal velge en ny varmtvannsbereder, er riktig størrelse viktig fra starten. En familie på to barn og to voksne vil normalt klare seg med en varmtvannsbereder med en størrelse på 60-110 liter. Er det derimot tale om en familie på fire, som ofte tar i bruk badekaret eller lignende, bør du velge en større løsning på minimum 160 liter.
Er du i tvil kan det kanskje virke smart å bare velge en stor, så du ikke plutselig får kaldt vann fra dusjen. Men er det mer vann enn du har bruk for, risikerer du at det ligger igjen en mengde hver dag. Det betyr at bakterier får enklere ved å gro. Derfor bør du velge en beholder hvor vannet skiftes ut daglig.
Slik velger du varmtvannsbereder i riktig størrelse
-
Hvor mange bor det i husstanden?
-
Hvor mange skal kunne bade samtidig?
-
Er det sirkulasjon i anlegget?
-
Har du plass til størrelsen i boligen?
-
Hvor god effekt har beholderen?
Du skal blant annet ta hensyn til den fysiske størrelsen. Hvor mye fyller den, og er det nok plass i boligen din? En annen viktig betraktning er at det selvfølgelig skal være nok vann til boligens forbruk. Kanskje barna ofte bruker badekaret? Eller har du en luksuriøs dusj, som bruker mye vann? Nøyes du med litt varmt vann til håndvask og rengøring?
Dessuten skal du være oppmerksom på at den er ordentlig isolert. Hvis beholderen er over 10 år gammel, har den sannsynligvis et større varmetap enn nødvendig - og det betyr mindre energieffektiv. Bedre isolering gjør at oppvarmingen av vannet skjer raskere, og at mengden av varmt vann er mer konstant. Samtidig sikrer du at mindre går tapt.
Har du mistanke om en utett vannvarmer? Les vår artikkel: Min vannvarmer virker ikke - hva gjør jeg?
Finn den rette beholderen til å oppvarme bruksvann
I tillegg til riktige størrelse skal du selvfølgelig også ha den riktige varmtvannsbereder. Det er nemlig forskjellige typer beholdere, som har hver deres fordeler og ulemper. Du bør derfor tenke over hvilke behov som er viktige for deg. Skal det være en økonomisk bevisst løsning? Vil du være selvforsynt på varmen?
En mulighet er en elektrisk varmtvannsbereder, som produserer varmt vann med et el-varmelegeme i beholderen. Det gjør at du kan få varmt vann, selv om du ikke har en varmepumpe, gasfyr eller pelletsfyr. På den måten egner elektrisk varmtvannsbereder seg særlig godt til hytta, kolonihagen eller boliger som er under ombygging. Dessuten kan du enklere justere temperaturen.
Et solvarmeanlegg produserer varmt bruksvann ved hjelp av energi fra solen. Det foregår ved at solfangere oppvarmer en væske, som renner ned til varmtvannsberederen din og avgir sin varme. Så kan du bli selvforsynt med varmt vann oppvarmet av solen. Fordelene er mindre forbruk av olje og gass, CO2-utslipp og besparelser på din strømregning. Velger du denne løsningen bør du skifte ut din nåværende varmtvannsbereder.
Ta også høyde for om det er sirkulasjon i anlegget. Den hjelper med at det varme vannet kommer raskt frem når du åpner for kranen.
Oppsetting av varmtvannsbereder
Med den rette størrelse og type burde du nå være klar til å velge den helt rigtige varmtvannsbereder til deg og din husstand. Heretter skal du kontakte en autorisert VVS-installatør. Du må nemlig ikke montere eller sette opp en varmtvannsbereder selv.
Det er en oppgave som krever autorisasjon. Du bør derfor ikke sette opp beholderen selv, uansett hvor godt du synes at hendene dine er skrudd på. Dessuten er du bedre sikret i forhold til forsikringen. Har du kastet deg ut i monteringen, og noe går galt, så er det ikke sikkert at forsikringsselskapet vil dekke utgiftene.
En utett varmtvannsbereder kan spesielt bli en dyr regning for deg, da den kan gi store vannskader, og uten at du bemerker det. Her bør du i stedet begrense skaden så mye som mulig ved å lukke for vanntilførselen og eventuelt tømme det resterende vann. Så renner det ikke mer vann ut av beholderen.
Har du flere spørsmål, er du alltid velkommen til å snakke med en av våre fagutdannede spesialister hos vårt kundesenter.
Utvalgte produkter