Min vannvarmer varmer ikke - hva gjør jeg?
Er det ikke varmt vann i varmtvannstanken? Så les videre i denne artikkelen. Årsaken til at du bare får kaldt vann kan være mange. Heldigvis kan du stort sett løse problemet selv uten behov for å kontakte en autorisert rørlegger.Finn ut hvorfor du får kaldt vann
Det er ingenting verre enn å stå under dusjen og innse at vannet er iskaldt. Årsaken til mangel på varmtvann kan variere. Hvis du har en varmtvannstank fra for eksempel Metro Therm, kan problemet skyldes:
- Varmtvannsbryteren er av
- Du har brukt opp alt varmtvannet i tanken
- Fjernvarmeanlegget har stengt vannet
- Varmtvannsberederen din er forkalket
- En defekt sirkulasjonspumpe
- En defekt vannvarmeveksler eller reguleringsventil
Hvis ett av de tre siste punktene ovenfor er grunnen til at du ikke har noe varmt vann? Da anbefaler vi at du kontakter en rørlegger som kan løse problemet. Det er ofte en litt større og risikabel "operasjon" å rote med en varmtvannstank.
Dette gjør du når vannet ikke blir varmt
En varmtvannstank i en vanlig husholdning kan vare alt fra 15 til 30 år. Hvis du har problemer med å få varmet opp vannet, kan det koste vann, tid og penger. Skadene kan oppstå på grunn av for eksempel aldring, feil rør, for høye temperaturer eller høyt kalkinnhold.
Sjekk for lekkasjer
Hvis du mistenker at varmtvannstanken din lekker, kontakt en rørlegger. Alternativt kan du se gjennom de synlige installasjonene ved tanken. Du kan også slå av alle vanninstallasjoner. Hvis vannmåleren fortsatt kjører, kan det være et tegn på lekkasje. I dette tilfellet skal du lukke vannforsyningen til tanken og tømme det gjenværende vannet.
Bytt ut varmeren
Hvis varmtvannstanken ikke varmer opp vannet, kan det være fordi selve varmeren er defekt eller dekket av kalk. Den sitter inne i beholderen og fungerer som varmekilde. Hvis du ikke kan fjerne kalk, må du skaffe deg en ny varmeapparat som må monteres av en profesjonell.
Bytt termostat
Du kan også oppdage at du har varmt vann i kjøkkenkranen, men ikke varmt vann i dusjen på badet ditt. Her kan det være en defekt termostat som er årsaken. Det krever at du bytter termostaten i batteriet på kranen der det mangler varmt vann.
Kvitt deg med slitt beholder
Hvis selve beholderen er korrodert, er det ikke mye du kan gjøre. Dessverre skjer dette over tid, ettersom slitasje og galvanisk korrosjon er naturlig. Noen tanker fungerer i 20 år før de begynner å streike, og andre fungerer i seks til åtte år. Sørg derfor for å vedlikeholde tanken slik at levetiden forlenges.
Sørg for god isolasjon
Er varmtvannstanken din over 10 år? Da er det nok dårlig isolert. Vurder derfor å bytte til en ny modell som er mer effektiv. Når du bytter ut tanken, bør du vurdere om du trenger en av samme størrelse, en større eller en mindre. Store tanker har vanligvis større tap av varme.
En varmtvannstank i en vanlig husholdning kan vare i 15 til 30 år. Årsaken til mangelen på varmt vann kan variere.
Minimer vannforbruket
Bruker du mye vann om gangen? Da klarer ikke varmtvannsberederen å følge med. Som utgangspunkt bør ikke en varmtvannstank være større enn hjemmets behov, da den vil gi unødvendig oppvarming. En varmtvannstank på 60-110 liter er ofte nok for et hjem på fire personer. Du bør også vurdere om du skal ha en gass- eller elektrisk modell.
Er det ingen av løsningene ovenfor som virker? Ta kontakt med en profesjonell som kan finne problemet raskere for deg. Du er også velkommen til å lese flere av våre gode tips og guider her.
Hold vannet ved en temperatur på 55 ° C
I de fleste tilfeller kan kalk i vannet trolig være til sjenanse for deg. Over tid vil det samle seg i apparatene dine som bruker vann hvis du ikke avkalker dem. Det kan påvirke levetiden deres - og det gjelder også for din varmtvannstank. Samtidig øker mengden kalk hvis du hever temperaturen.
Den optimale temperaturen i en varmtvannstank er 55 ° C. Dette tilsvarer vanligvis at vannet er rundt 50 ° C når det kommer ut av kranene. Hvis vannet overstiger 60 ° C, er det en betydelig økning i mengden kalk som vannet kommer ut. Det kan føre til at kalk legger seg som et lag rundt varmeren, og det forhindrer at spiralen gir fra seg varme til vannet.
Hvis du ikke kan varme opp vannet på grunn av kalk, kontakt en rørlegger som kan løsne det.
Vær imidlertid oppmerksom på at du ikke fjerner all kalk. Dette fordi det også legger seg i hullene i emaljen og sørger for at oksygenet ikke kan trenge gjennom og oksidere stålet i beholderen. På denne måten sørger kalk også for at det ikke er hull i stålet. Varmtvannet må heller ikke være lavere enn 50 ° C i varmtvannstanken. Dette fordi det for eksempel kan gi legionellabakterier gode vekstforhold i beholderen.
Utvalgte produkter