Vedlikehold av basseng: Slik gjør du
Trinn 1 til vedlikeholdelse av bassenget: Sjekk pH-verdien i vannet
Første skritt til å få et rent basseng er at vannet skal ha rett pH-verdi. Det er et uttrykk for vannets surhetsgrad, og skal ligge mellom 7,0 og 7,4. Den optimale pH-verdien er 7,2, som svarer til nøytral.
Ved begge tilfellene skal du enten heve pH-verdien eller senke den ved å bruke kjemi til bassenget, kalt pH-Plus og pH-Minus (PH+ og PH-). Midlene desinfiserer, bekjemper alger og opprettholder den optimale PH-verdi for vannet. Følg instruksjonene på pakken.
Hvor mye saltsyre trengs det i et svømmebasseng?
Der er mange som bruker saltsyre for å regulere pH-verdien i vannet. Det kan vi imidlertid ikke anbefale. Hvis du blander saltsyre med klor, dannes det dødelig klorgass. I tillegg vil dampene fra saltsyren få metal til å ruste – både i lukkede rom og halvåpne overdekninger. Det er altså utrolig aggressivt.
Hvis pH-verdien er lavere enn anbefalt, risikerer du at desinfiserende midler som klor ikke virker lengre. Dermed har alger lettere for å leve i vannet. Omvendt, hvis den er for høy, vil du typisk oppleve at vannet blir melkehvitt eller tåkete. Dette kan føre til røde, irriterte øyne.
Trinn 2: Tilsett klor i vannet
Når vannets pH-verdi er riktig, skal du sjekke at det er nok klor i bassenget. Det er blant annet med til å desinfisere vannet ved å fjerne alger, bakterier og insekter. På denne måten sikrer du renslighet i vannet, noe som gir deg et klart og innbydende badebasseng.
Så hvor mye klor skal det være i et basseng? Svaret avhenger av hvor skittent vannet er, temperaturen og hvor mye du bruker bassenget. Vi anbefaler at klorinnholdet ligger mellom 1-3 mg pr. liter. Du kan måle klorinnholdet med testsett eller strips på samme måten som med pH-verdien. Dette bør du gjøre minst to-tre ganger om uken.
Hvorfor har bassenget mitt feil pH-verdi?
Årsaken til at pH-verdien er ute av balanse kan være at det har vært en lengre periode med regn. I tillegg kan mange timers direkte sol få vannets pH-verdi ut av balanse. Solens stråler påvirker nemlig kloret i svømmebassenget, så det raskere blir nedbrutt.
Vent imidlertid minimum seks timer fra du har tilsatt et pH-regulerende middel til du tilsetter klor. Blir det blandet for raskt risikerer du at bassenget danner farlig klordamp. Du kan med fordel tilsette klor om kvelden, etter at solen er gått ned. Derved er klorinnholdet falt nok på plass til at bassenget er klar til bruk dagen etter.
Trinn 3: Jeg har et grønt basseng. Hva gjør jeg?
Grønt vann i bassenget er et tegn på at alger er begynt å dukke opp. Dette er mikroorganismer som vanligvis oppstår etter en periode hvor det har vært for lite desinfeksjonsmiddel i vannet, eller hvis bassengfilteret ikke har fungert godt nok.
Hvis du oppdager at vannet er grønt, skal du ikke bade i det. Mange av algene danner giftstoffer som kan gi deg hudirritasjoner og symptomer på høysnue, hvis du får dem på kroppen. Det gjelder også selv om du bader i havet. Du bør også passe på med å sluke vann med alger i, da giftstoffene nedbryter leveren.
For å bli kvitt de giftige mikroorganismer skal du rense bassenget grundig. Du kan blant annet bruke sjokk-klor hvis vannet er uklart, eller du akkurat har fylt bassenget opp med vann. En annen type er saktevirkende klor som du finner i mange multiklor-tabletter. Disse er for løpende vedlikehold, da saktevirkende klor forebygger belegg på bassengets sider og bunn.
Børst og rengjør bassenget over flere dager for å få vannet tilbake på rette spor. Etterpå tilsetter du eksempelvis KlarPool, som renser vannet for sporer fra mikroorganismer. Sett bassengets filtersystem i gang, inntil de døde algene er filtrert vekk fra vannet.
I situasjoner som denne er det avgjørende med et godt filtersystem. Sørg derfor også for å skylle filteret én gang om uken, avhengig av filterets type.
Trinn 4: Få renset selve svømmebassenget
Å vedlikeholde bassenget handler også om å passe på det i dagligdagen. Bassengvannet ditt blir nemlig raskt skittent. Når mennesker bader i vannet, så avgir huden både skitt, smuss, svette og hudrester.
For å holde bassenget rent skal du fjerne nedfallne blader, gress, insekter og løse grener fra vannoverflaten. Er bassenget stort og dypt kan du støvsuge bunnen for skitt med en støvsuger designet spesifikt for basseng.
Det er spesielt lurt å legge et cover eller lokk over bassenget når du ikke bruker den. Dermed sikrer du en stabil temperatur, og vannet tregere blir skittent. Er bassenget ditt laget i plast, forlenger du dens levetid ved å pakke den ned etter badesesongen. På den måten risikerer du ikke at bassenget tar skade av vinterværet.
Gjør badebassenget klar for vinteren
Alle basseng er forskjellige. Det er derfor viktig at du er oppmerksom på din modell når du gjør den klar til vintersesongen.
- Fjern løv, skitt og rengjør vannlinjen samt bunnen
- Avmonter utstyret slik at kulden ikke får det til å sprekke
- Forebygg algevekst ved å gi vannet nok klor
- Senk vannivået, så frosten ikke skader bassenget
- Dekk bassenget ditt til med et godt bassengcover
I tillegg bør du skifte ut vannet når bunnen blir glatt, eller hvis vannet begynner å bli uklart. I varme perioder bør vannet imidlertid bli skiftet hver dag, da bakterier lever godt i varmt vann.
Hvor mye koster et basseng å fylle opp?
Når sommeren står for tur, blir badebassengene funnet frem. Men hva koster det egentlig å fylle dem opp med vann fra hjemmets hageslange? Prisen på å fylle et basseng opp avhenger av området ditt og bassengets størrelse. Vannprisen i Norge varierer nemlig, alt etter hvor i landet du bor.
I tillegg kommer det utgifter som avløpsvann.
En god tommelfingerregel er at en liter vann til bassenget koster ca. 0,02 kr. inkludert avgifter. Det vil si at et svømmebasseng på 5.000 liter koster cirka 100 kr. å fylle opp med vann. Det høres kanskje ikke så ille ut, men du skal huske at prisen kun er for vannet.
I tillegg kommer det utgifter som avløpsvann. Det er en kommunal regning som alle huseiere skal betale hvis deres eiendom er tilsluttet en avløpsledning, enten det er direkte eller gjennom privat samleledning. Hvis du bor til leie kan utleier også kreve at du betaler avløpsavgiften.
Når svømmebassenget til gjengjeld er fylt og har den rette pH-verdien, er vannet alle pengene vært på en varm sommerdag – særlig for barna.