Hvordan kjøler jeg hjemmet i sommervarmen?
Det er alltid noen juli- eller august-dager det blir ubeskrivelig hett i kongeriket Norge. Særlig gjelder det sentrale deler av Øst-Norge og Sør-Norge. Men det er heller ikke fritt for at andre deler av landet også kan oppleve slike monster-somre.Det er gjerne et mønster som gjentar seg. Vi klager over været og lave temperaturer inntil varmen plutselig og helt uventet setter inn for fullt. Først blir vi veldig glade, men det tar ikke lang tid før vi begynner å klage på ny. Det er altfor varmt, vi får ikke sove om natten, etc.
Universalløsningen på alle problemer for nordmenn og nordkvinner er å sette alle vinduer på vidt gap. Men når hetebølgen skyller inn over landet, betyr det at du inviterer varmen inn.
Vi tenker så lite på at det kan bli for varmt resten av året, og er derfor totalt uforberedt på hvordan vi skal takle noen ekstra varme dager. Noen blir så handlingslammet at de nærmest stikker hodet i fryseboksen. Men ser vi litt sørover i Europa, er det mulig å hente litt lærdom.
Mer utsatt for solens varmende stråler som de er, har de opparbeidet rutiner for å avverge eller bremse den innvendige oppvarmingen av boligene sine. Vi skal i det følgende se nærmere på hva som er mulig å gjøre, både i forbindelse med ventilasjon og med andre enklere og mer praktiske tips.
Ikke luft ut på dagtid
Universalløsningen på alle problemer for nordmenn og nordkvinner er å sette alle vinduer på vidt gap. Det er ikke så rart ettersom vi alltid er vant til at temperaturen faller radikalt etter en slik handling. Men akkurat i slike tilfeller vi snakker om, er det faktisk varmere ute enn inne. Det betyr at du inviterer varmen inn.
Derimot kan du åpne vinduene litt på kveldstid når solen ikke lenger varmer like sterkt. Boligen er sikkert godt oppvarmet i løpet av dagen. Kvelds- og nattetemperaturen utenfra kan bidra til litt nedkjøling før sengetid.
Det kan gjerne stå litt på klem om natten, så lenge det ikke gir en mulighet for uønskede gjester å ta seg inn i boligen.
En bivirkning av lufting på varme sommerdager som kanskje ikke alle er klar over, er risikoen for fuktproblemer i kjelleren. Den varme sommerlufta har et høyt fuktinnhold. Hvis den kolliderer med den kjøligere lufta i kjelleren, oppstår en kondens. Det danner fukt, som igjen er en velkomstinvitasjon for soppangrep. Derfor bør kjellerdører stenges før du lufter ut boligen.
Steng sola ute
At du bør trekke for gardiner og dra ned persienner hvis du har, er ganske opplagt. Bare sørg for å gjøre det tidlig om morgenen før sola har rukket å vokse seg stor og sterk. Hvis det allerede er blitt for varmt i leiligheten, har det ikke den samme effekten.
Men når sommervarmen har kommet for fullt, er ikke dette nok. For ytterligere å verge deg mot sola, kan du for eksempel sette opp markiser. Markisene gjør best nytte over vinduer på vegger som er vendt mot sør. Det er herfra mesteparten av oppvarmingen kommer fra.
Sett inn et ventilasjonssystem
Hvis vi går over til mer tekniske løsninger, kan man kanskje ta den helt ut og installere aircondition. Men for mange vil det være en overdrivelse. Det er en svært kostbar løsning, og vil tross alt bare være i drift et fåtall av årets dager.
En rimeligere løsning er å installere en ventilator i boligen din. Den fungerer slik at den på dagtid suger inn varmlufta som tradisjonelt oppstår på sørveggen, og frakter den gjennom bygningen hvorpå den slippes ut på den andre siden. Ettersom den varme lufta møter liten motstand på veien, påløper det forholdsvis lave kostnader til drift. I sammenlikning med et aircondition-anlegg vil utgiftene til strøm nærmest være mikroskopiske.
Ventilatorhullene bør monteres slik at de kan blokkeres i de kaldere årstidene. Ellers slipper du kulda inn.
Varmepumpe eller vifte?
Har du allerede en varmepumpe, eller vurderer å installere en slik til vinteren, har du også løst problemet med avkjøling om sommeren. Kan den varme, kan den nemlig også gjøre det motsatte. Ventilasjon med varmepumpe er en god løsning både sommer og vinter. Så kan du selvfølgelig også komplettere med ei bordvifte eller gulvvifte. Slike vifter er vi jo godt kjent med etter besøk i sydligere strøk. De fungerer også utmerket her hjemme, om det er på kontoret eller på soverommet du trenger til en avkjøling.
Disse viftene har den fordelen at de er lette å regulere. Du velger hastigheten, og får tilsvarende tilbake i form av avkjølende vinder. Når du kommer svettende inn i heimen er det godt å hente seg et glass kald limonade før du setter på vifta og svaler deg. Vi må nemlig også huske på væske-inntaket.
Enkelte vifter kan bråke litt, men det er en ting man venner seg til i varmen.
Spis tre is
Vårt siste råd, er for mange det beste. Iallfall for de som mener de må ha en unnskyldning for å spise is.
Følelsen av noe kaldt som inntas i munnen og sprer seg nedover i magen er ubeskrivelig. Når det dertil har din favorittsmak av jordbær, vanilje eller sjokolade, blir man nær sagt varmen takknemlig.
Nå varer kanskje ikke denne nedkjølingen så forferdelig lenge. Det kan også stilles spørsmål om hvor effektiv den er sammenliknet med øvrige tiltakene som er nevnt ovenfor.
Men kanskje har det en virkning på din oppfatning av varmen. At vi plages av de få hete sommerdagene i året, kommer mest av at vi ikke er vant til dem. I andre land ligger temperaturen godt over Norge på sitt varmeste, og det de aller fleste dagene i året. Likevel går livet sin vante gang også der (kanskje med en liten siesta under palmetreet midt på dagen).
BilligVVS.no har det du trenger
Som en oppsummering av våre varmeforebyggende tiltak, anbefaler vi altså at du trekker for gardinene, hensetter lufting til kveldstid, bruker de ventilasjonssystemene du måtte ha og ellers nyter tilværelsen. Varme sommerkvelder veier tross alt opp for mange kalde vinternetter.
Vifter og andre former for ventilasjon installerer du med produkter fra BilligVVS.no.
Utvalgte produkter