Røykvarsleren kan redde livet ditt
Er tiden inne for å skifte ut røykvarslere i hjemmet? Vi har gode nyheter til deg. De fordommene som det engang var om røykvarslere er for lengst borte. Moderne røykvarslere er smartere, kan arbeide flere sammen og reagerer også på andre ting enn røyk. Les alt om røykvarslere og bestill din fra BilligVVS.no i dag!Fra 2016 er det pålagt å ikke bare ha en røykvarsler i hver bolig, men også i hver etasje. De må dekke de stedene det er mest vanlig at brann kan oppstå. Det betyr kjøkkenet, stua, tekniske rom og sonen rett utenfor soverommet.
Har du flere enn en røykvarslere, anbefales det at du seriekobler dem.
Statistikken viser stadig færre dødsfall forårsaket av brann, etterhvert som det har blitt mer vanlig med røykvarslere i boligene. Men til tross for påleggene viste en undersøkelse fra 2015 at det fortsatt var 5 % av husstandene som ennå ikke hadde installert en røykvarsler.
Røykvarslerne har blitt smartere
Mange tenker fortsatt at de gamle fordommene om røykvarslere fortsatt gjelder: De uler hver gang du lager mat og gir derfor mange feilalarmer. Batteriene må skiftes titt og ofte, og de er stygge å ha hengende i taket.
Kan du høre røyken?
Det er pålagt i forskrift å ha minst 1 røykvarsler i hver etasje.
Antall dødsofre i brann har gått radikalt nedover etter at flere har fått røykvarslere!
Men moderne røykvarslere har blitt mye smartere og enda mer intelligente. For det første er antallet feilalarmer kraftig redusert – selv om voldsom steikeos fra komfyren fortsatt vil trigge den. Samtidig holder batteriene i dag i flere år ad. Når batteriet holder på å gå tomt, blir du varslet med lyd og lys.
Hvordan fungerer en moderne røykvarsler
Moderne røykvarslere fungerer enten via en optisk eller en ionisk sensor:
-
Den optiske sensoren måler på siktbarheten via et lite lyskammer inne i alarmen
-
Den ioniske sensoren måler om det er brannpartikler til stede i luften
Endelig kan du også få røykvarslere i dag, som reagerer på andre ting enn røyk. Således kan du få temperaturfølsomme alarmer, karbonmonoksidalarmer og alarmer som reagerer på flere av disse parameterne samtidig.
Seriekobling av røykvarslere
Utover dette kan du også få røykvarslere som snakker sammen, mens du styrer og overvåker det hele med en app.
De seriekoblede røykvarslerne er geniale for deg som har et stort hus eller flere etasjer. Detekterer en av dem røyk, begynner alle alarmene å ule på samme tid. Slik rekker alle å komme seg ut, uansett hvor i huset de befinner seg.
Alarmene kan bruke både sitt eget og hjemmets Wifi-nettverk til å kommunisere sammen. Og via Wifi-nettverkets Internett-forbindelse og en tilhørende app kan røykvarslerne også varsle beboerne om røykutvikling når de ikke er hjemme.
De kan til og med settes opp i grupper. Har du en brannmur i boligen eller eier du en utleie-eiendom, kan du sette opp alarmene slik at de kun varsler på den ene siden av brannmuren. Eller kun i den berørte leiligheten – og eventuelt den leiligheten som måtte befinne seg rett over den berørte.
Velg en godkjent røykvarsler
Røykvarslere fås til priser fra rundt 200 kroner og oppover.
Dette høres nesten ut til å være for billig til å være sant. Men selv de billigste røykvarslerne du får kjøpt i dag lever som regel opp til den europeiske normen for røykvarslere.
Den heter EN 14604:2005. Det skal det stå på røykvarsleren for at du skal vite at den innfrir kravene.
De røykvarslerne som mottar strøm fra det elektriske netter skal også være CE-merkede. Det bekrefter at de lever opp til lavspenningsdirektivet, slik alt elektrisk utstyr i hjemmet skal gjøre.
Plasser røykvarsleren så høyt som mulig
Røykvarslere er laget for å reagere på røyk. Ettersom røyken alltid siver oppover, er det viktig at du setter røykvarsleren så høyt i rommet som det er mulig.
Setter du den oppå skapet, eller henger den på veggen, reagerer røykvarsleren først når det er så mye røyk i lokalet at den når ned til røykvarslerens nivå. Altså blir røykutviklingen – og dermed brannen – mye kraftigere før røykvarsleren får varslet.
Hvis du har en trappeoppgang til annen etasje i entreen, skal røykvarsleren plasseres i taket i annen etasje. Ikke sett den i taket i entreen. Husk også at røykvarsleren skal befinne seg minimum en halv meter fra alle vegger. Helst bør den være i midten av rommet.
Plasser røykvarsleren så sentralt som mulig
I en mindre bolig kan du nøye deg med en sentralt plassert røykvarsler. Monter den for eksempel i taket i den gangen som forbinder alle boligens værelser og rom.
I større boliger bør du ha flere røykvarslere. De kan være plassert slik at det er en som befinner seg sentralt i boligen, og en annen i gangen ut mot soverommene.
Har du flere etasjer i boligen, bør du som et minimum ha en røykvarsler i taket sentralt i hver av dem. De skal gjerne være av den typen som kan kommunisere med de øvrige varslerne. Dermed er du sikker på at alle hører røykvarsleren, også de som ikke sover i den berørte etasjen.
Sett ikke røykvarsleren i kjøkkenet
Selv om det virker logisk, bør du ikke sette røykvarslere opp i eller like ved kjøkkenet, badet, peisen eller vedovnen. Steikeos, vanndamp og røyk herfra kan nemlig fortsatt trigge selv den mest moderne røykvarsler uten grunn.
Test røykvarsleren regelmessig
Moderne røykvarslere har mange muligheter til å gjøre deg oppmerksom på at batteriene holder på å bli tomme for strøm. Det kan de gjøre ved hjelp av et blinkende LED-lys, med en spesiell alarmtone eller via den tilhørende appen. Hvis du har en røykvarsler som er tilsluttet el-nettet, slipper du helt å tenke på batterier.
Men har det oppstått en funksjonsfeil på røykvarsleren, oppdager du det kun hvis du tester den. Det bør du gjøre minst en gang i måneden. Det gjør du ved hjelp av den innebygde testknappen på alarmen. Den får enten alarmen til å ule eller LED-statuslyset til å blinke.
På appstyrte alarmer kan du se en driftsstatus på alarmen. Men vi anbefaler likevel at du tester også disse alarmene manuelt. Bare for at du skal være på den sikre siden!
Husk også å sjekke røykvarsleren hvis dere har vært hjemmefra en periode, for eksempel på ferie. Her er risikoen størst for at dere ikke får med dere at batteriet på tyverialarmen har gått tomt.
Kjøp røykvarsleren din i dag på BilligVVS.no
Har vi overbevist deg om at det er på tide å kjøpe røykvarsler, behøver det ikke være langt fra tanke til handling. Scroll opp og finn din nye røykvarsler i produktoversikten her på siden, og bestill i dag.
Har du spørsmål, sitter vår fagutdannede kundeservice klar til å svare.
3 gode grunner til at du bør få deg en røykvarsler
- Du rekker å komme deg ut før brannen utvikler seg
- Den vekker deg hvis det brenner om natten
- Du kan raskere få ringt brannvesenet
Utvalgte røykvarslere