LED-pære blinker: Hvorfor? Og hvordan løser du det?
Opplever du problemer med at LED-pærene dine blinker, selv om de er slått av? Eller kanskje dine dimbare LED-pærer ikke virker optimalt? Les de mest typiske årsakene til at en lampe ikke lengere vil slå seg av.Belysning skal være en flott og stemningsfull del av innretningen. Lampene dine hjelper nemlig med å transformere rommet ditt til et hjem. Her velger mange av oss å bruke de energibesparende og smarte, dimbare LED-pærene. Det er bare ett problem: Når du slår dem av, begynner lampene å blinke. Er det spøkelser på spill? Eller er det noe galt med LED-lampene dine?
4 hyppige feil når dimbare LED-pærer blinker
-
LED-pærene er ikke dimbare
-
Lysdemperen passer ikke til LED-pærer
-
Det er feil i installasjonen
-
Det er feil i dimmeren eller i LED-pæren
Derfor blinker LED-pæren din, selv om den er slått av
Den vanligste årsaken til at LED-pæren din blinker, skyldes krypstrøm. Dette betyr at en liten smule strøm kryper i ledningene til LED-pæren din, selv om den er slått av.
I dag er LED-pæren nemlig så effektiv at den vil prøve å slå på seg selv, ved selv svake strømmer. Når den lille mengde strøm strømmer gjennom ledningen, kan LED-pæren ”lade opp”, hvor den etterfølgende avgir den oppladede strømmen. Sistnevnte opplever du som små blink.
Du trenger altså ikke være redd for at det er noe galt med LED-pæren din. I stedet skal du se på hvordan du kan få bukt med krypstrømmen i ledningene dine.
En annen typisk årsak til det blinkende lys er en defekt dimmer. Årsaken er ofte at du har valgt en dimbar LED-pære, men ikke en LED-lysdemper. I så fall vil det ikke funke skikkelig, og pæren begynner å blinke. Problemer med dimmingen ligger altså ikke i pæren. Løsningen er å skifte dimmeren til en LED-dimmer.
Dessverre er du ikke garantert husfred enda. Når du har forsikret deg om at LED-pæren er dimbar og at du har den korrekte typen dimmer, kan du fortsatt oppleve problemer. Det kan være blinkende lys, en summende lyd eller begrenset dempningsgrad. En annen stor utfordring er flimmer.
Sjenerende flimmer i lyskilden kan forårsake alvorlig ubehag, selv om det enten er synligt eller usynligt for øyet. Du kan blant annet oppleve hodepine, migrene og slitne øyne. Resultatet kommer ofte fra LED-belysning i dårlig kvalitet.
Problemet kan være for liten belastning til dimmeren, eller at det er for stor belastning. Du har altså enten for få eller for mange pærer tilkoblet demperen. Få derfor undersøkt hvilken minimum og maksimumsbelastning dimmeren krever, slik at du kan velge riktige pærer.
Les også: Få gode råd til montering av lysdempere
Slik stopper du krypstrøm i din dimbare LED-pære
For å stoppe krypstrøm skal du kontakte en elektriker, da han eller hun kan gi deg det mest nøyaktige svaret på en løsning. Det er ikke slik at du skal være nervøs for at det skjer noe med lampen, da krypstrøm er ganske ufarlig - til gjengjeld kan det være ubehageligt og irriterende, fordi krypstrøm får lyskildene dine til å blinke.
Du kan også fjerne krypstrøm selv ved å montere en elektrisk kondensator, som ikke koster særlig mye. Denne kondensatoren fungerer ved å oppbevare en lille mengde strøm - elektrisk energi - på kort sikt. Du setter den bare fast på faselederen og nøytrallederen i den første lampen på strengen eller i lampeuttaket.
Hvordan virker strøm?
Strøm er det samme som elektrisk energi og elektrisitet. Når du setter strøm til lampen, vil bittesmå elektroner bevege seg inne i ledningen, hvilket skaper strømmen. Du kan sammenligne det med små sandkorn, som ligger inne i et rør. Når sandkornene beveger seg fra den ene enden av røret til den annen, så oppstår det elektrisitet.
Har du bruk for hjelp eller rådgivning, så sitter våre erfarne elektrikere klar til å hjelpe deg. Hos BilligVVS består vår kundeservice av et fagutdannet personale, som har hver deres spesialområde. På den måten kan du være trygg ved vår veiledning både før og etter kjøpet ditt.
Kjøp dimbare LED-pærer i høy kvalitet
Forestill deg at du skal se en film i sofaen. Det er nesten mørkt utenfor, og du vil gjerne justere lyset, så det passer helt perfekt til stemningen. Du rekker ut etter mobilen din, eller den smarte fjernkontrollen og vipps - med dine dimbare LED-pærer har du den helt rigtige belysning på kort tid.
Fordelen ved disse lyskildene er at du kan dempe eller skru opp for lyset - og uten at fargene endre seg. Skap for eksempel en en varm, hyggelig atmosfære, som slås på umiddelbart. Det er ingen oppstartstid. Dessuten bruker LED-pærer cirka 25 prosent mindre strøm enn de klassiske sparepærene, som ellers også er kjent for å være energieffektive.
På den måten kan du med LED-lamper både spare på strømregningen og gjøre belysning til en lek. Dessuten holder LED-pærer utrolig lenge - faktisk i cirka 15 år, hvis du bruker den litt under tre timer om dagen.
Det er med andre ord gode grunner til å investere i de energibesparende lyskildene. Og derfor vil vi hos BilligVVS naturligvis gjerne tilby deg et bredt utvalg. Finn for eksempel vakre taklamper og pendeler eller våre forskjellige bordlamper - naturligvis inklusiv LED. Hva enn du leter etter - om det er en 12v LED pære eller et av våre mer komplekse produkter, så sitter våres elektrikerne klare til å hjelpe deg.
Vi veileder deg med kvalifisert rådgivning
Kan du leve med at dine LED-lamper eller pærer kun lyser en liten smule? Hvis svaret er nei, så er det hjelp der ute. Hos BilligVVS kan du alltid få råd om hvilke lysdempere som LED-pæren kan brukes sammen med.
Vi hjelper deg også, hvis du ikke vet hvor mange pærer du skal bruke sammen med demperen. Eller hvis du er på bar bunn, når det gjelder smart belysning. Dette gjør at du får valgt de riktige pærer, som har et samlet watt-forbruk som overstiger dimmeren sin minimumsbelastning.
Med det rigtige valg kan du blant annet skape en hyggelig lesekrok i hjørnet, få god arbeidsbelysning på kontoret og uttrykke en hyggelig stemning over spisebordet.
Se flere av våre artikler og guider, som hjelper deg med alt fra problemer med pollenallergi til rengjøringsvennlige toaletter.
Utvalgte produkter